top of page

KO SE DOTAKNEM GLINE, SE GLINA DOTAKNE MENE

Updated: Nov 14, 2023

Kaj se zgodi, ko se dotaknemo gline, ko z našimi čutili zaznavamo strukturo, barvo, vonj? Kaj se zgodi, ko se preko gline povežemo z zemljo in si dovolimo sprejemati modrost, ki nas uči o načinu raziskovanja nas samih, naše notranjosti, naše edinstvenosti? In kaj se zgodi, ko si dovolimo na novo kreirat nekaj, kar še ni obstajalo do sedaj?


Ko se z zaprtimi očmi dotaknemo gline, se roke začnejo neustavljivo premikati. Spontani gibi so odraz notranjega gibanja, ki je gibanje življenja samega.


“Glina je živa in iz človeka potegne živost, pogleda v globino, prevetri in premeče čustva in osvobaja. Glino oblikujemo, a prav tako glina oblikuje nas same, sprošča, umirja in polni z neverjetno energijo. Gre za vzajemno sodelovanje. Energija kroži, prepuščamo se trenutku, dovolimo si, da nas vodi v najgloblje dele sebe.

Oblikovanje gline je meditacija, vsakega popelje v paralelni svet, brez nepotrebnih dražljajev in daleč stran od naglice vsakdana.”


In na kakšen način glina vpliva na nas?


Potovanje od prvega dotika gline do celovite izkušnje in rasti.

1. Taktilno zadovoljevanje

Stik z naravnim materialom prebudi v nas življenje. Taktilni stik je prva oblika komunikacije, ki smo se jo naučili že kot dojenčki. Glina komunicira z nami - že rahel dotik na kupčku gline pušča odtis. Glina je otipljiva, spremenljiva, imamo vpliv in neskončne možnosti v kaj jo bomo oblikovali. 2. Popolna izkušnja

Ustvarjanje z glino je fizično-čutno-mentalna izkušnja. Vključuje naše mišice, fino motoriko, vid in domišljijo. Tako so v izkušnjo z glino vključeni vsi čuti in tudi naše notranje počutje – čustva.

Svojim surovim občutkom dovolimo, da oblikujejo glino in se hkrati odločamo, v katero smer bomo šli in kako bi radi oblikovali svoj kos. Pri delu z glino je nepogrešljiva naša sposobnost vplivati – nekaj spremeniti. Morda v tej transformaciji transformiramo žalost, krivdo, spomine.

3. Zavestno in nezavedno izražanje

Z umetnostjo se izražajo tako naše zavedne kot nezavedne ideje in želje. Skozi izzive in napake se učimo o sebi kot umetniku in osebi.

Ko se lahko prepustimo, govorimo svobodno, naredimo prostor svojim fantazijam in bolečini, da se spremenijo v smiselno izražanje.

4. Protistrup za hiter tempo

Za delo z glino si je treba vzeti čas, saj se s postopkom ne da prehiteti. Med pripravo gline in žganjem glazure je približno deset korakov, nekateri vmes trajajo ure ali dneve. Če ga poskušate prehiteti, bo glina izrazila svojo zamero tako, da se bo zlomila, počila ali kako drugače uničila.


Pri oblikovanju ne dobimo vedno tistega, kar želimo, kljub uram ljubezni in truda. Svoje kose negujemo in lepšamo ter izbiramo barve v upanju, da bodo videti tako kot si jih zamislimo. Vendar se moramo naučiti prepustiti toku, opustiti nadzor in sprejeti nepopolnost.

Najdemo ravnovesje med nadzorom in nepredvidljivostjo, ki nam daje veselje.

5. Sprošča agresijo

Občutite jezo?

Glino lahko gnetete, pretepate in jo celo zabijete ob podlago. Je idealno orodje v katerega lahko sprostimo svoja prekomerna negativna čustva.

6. Meditacija

Ustvarjanje z glino je način, kako izstopiti iz glave v svoje srce. Umetnik prihaja do tihega ali pretočnega stanja, ko si dovoli stik z glino.

Gre za izjemno zen in meditativno izkušnjo. Povezovanje z lahkimi, igrivimi izkušnjami je ena najbolj zdravilnih stvari, ki jih lahko naredimo. Ustvarjalnost je čudovit način za lajšanje stresa. Misel se mora osredotočiti na nekaj drugega, kot na tisto, kar človeka skrbi ali vznemirja. Ko ustvarjamo, uporabljamo drug del svojih možganov, kot takrat ko smo v stresu. "Zgubiš se v trenutku, čisto osredotočen na vse, kar počneš."


Ko se dotaknemo gline, sodelujemo z zemljo in vzpostavljamo odnos z nečim, kar je staro več milijonov let. Vendar ustvarjamo nekaj povsem novega, nekaj kar še nikoli ni obstajalo.

Izzivi in povezovanje s kupčkom gline silijo ustvarjalce, da iščejo ravnotežje med nadzorom in nepredvidljivostjo, resnostjo in igrivostjo, odklonilnostjo in navezanostjo.

In čeprav morda to delo nikoli ne bo končano smo po vsaki izkušnji z glino korak bližje lastni preobrazbi. Delo z glino omogoča človeku da izrazi sebe in svojo edinstvenost.




189 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page