top of page

7 STOPENJ GLINE V PROCESU IZDELAVE KERAMIKE

Updated: Jul 29, 2022

Pri izdelavi keramike gre glina skozi 7 različnih stopenj, da pride do končnega izdelka.

Neverjetno je opazovati, kako se drobni delci gline spojijo skupaj, ko se zmočijo in kako jih lahko oblikujemo v neskončne oblike in velikosti, nato pa jih žgemo, da bi zdržale tisoče let.



Od ene do druge stopnje občudujemo kreacijo z vsemi njenimi pomanjkljivostmi in popolnostmi. Vsaka stopnja je edinstvena zase, dolg proces pa zabaven in hranilen za vsa naša čutila.



“Skozi celoten proces ustvarjanja nas kot rdeča nit spremlja celovita in dragocena izkušnja, ki nas polni s svojo neverjetno energijo."


7 STOPENJ


1. STOPNJA SUHE GLINE

Suha glina je sestavljena iz drobnih delcev, ki so nastali pred milijoni let iz vulkanskega pepela.


Pridobimo na različne načine;

- Suho glino lahko kupimo, na voljo je v obliki prahu. Dodamo ji vodo in jo zelo dobro premešamo.

- Drug način, je reciklirana glina. Odpadno glino popolnoma posušimo in jo dodamo v vedro vode. Preden jo rehidiramo, jo nadrobimo na drobne koščke, tako se vlaga hitreje in bolj enakomerno vrača nazaj v glino.

- Lahko gremo v naravo in glino izkopljemo. Najdemo lahko različne teksture in barve gline, odvisno na katerem področju kopljemo.


2. STOPNJA - "LEPILO"

Glineno "lepilo" je ustvarjeno z dodajanjem vode glini. Stopnja razredčenosti je odvisna od tega, kaj počnemo z "lepilom". Obstaja veliko načinov, kako ga lahko uporabimo. "Lepilo" drži glino skupaj, ko pritrjujemo ročaje, ročno sestavljamo in dodajamo druge okrasne kose.

Je odlično za okrasitev izdelkov, obstaja pa tudi "lepilo" za kalupe.


3. STOPNJA ELASTIČNE GLINA

Na tej stopnji je glina upogljiva (prožna) iz nje lahko ustvarjamo na lončarskem vretenu ali ročno. Z glino v tej fazi so možnosti oblikovanja neskončne.


4. STOPNJA TRDEGA USNJA

Stopnja trdega usnja nastopi, ko se glina nekoliko posuši in malo strdi. Takšno glino lahko obrezujemo, ji dodelamo obliko, dodamo ročaje in naredimo druge želene spremembe, preden glina postane pretrda. Faza gline se imenuje trdo usnje, ker ima na otip podobno strukturo.


Glina se v tej fazi dovolj strdi, da jo lahko premikamo in obdelujemo, ne da bi ji ob tem spremenili obliko. Glina mora biti ravno prav suha - stopnja trdega usnja. Če ni dovolj suha, bo glina preveč mehka, da bi jo lahko pravilno obrezali, in ročaji ne bodo mogli ostati pritrjeni na skodelico. Če se glina preveč posuši, bo zelo težko namestiti ročaje in preprosto nemogoče obrezovati.


Zavijanje gline v plastiko, da se upočasni čas sušenja, zelo pomaga, če nimamo časa za obrezovanje ali okrasitev, ko glina doseže trdo stanje usnja.


5. FAZA SUHE KOSTI

Faza suhe kosti nastopi, ko je vlaga iz gline popolnoma izhlapela in je glina dovolj suha za pečenje. Postopek sušenja lahko traja vsaj teden dni, odvisno od podnebja, v katerem živimo. Če je zelo vlažno, moramo biti potrpežljivi. Zelo pomembno je, da glina postane popolnoma suha, da res izhlapi vsa vlaga, tako da izdelek ne eksplodira v peči.


Popolnoma suh izdelek je pripravljen za morebitni nanos podglazurnih barv, ki jih lahko nanašamo na nežgano glino.


6. FAZA BISKVITNE PEKE

Faza biskvitne peke nastopi, ko je glina prvič žgana v peči na temperaturi od 900 do 1000°C. To povzroči, da se glina trajno spremeni, zaradi česar je veliko trša, a še vedno dovolj porozna, da lepo absorbira glazure.

Na tej stopnji obstaja več načinov nanosa glazure, vendar je potrebno najprej pripraviti biskvitno pečene izdelke. Iz izdelkov je namreč potrebno odstraniti vse prašne delce.


Na tej stopnji lahko tudi nanašamo podglazurne barve.


Glaziranje – izdelke lahko potapljamo v glauro, glazuro razpršimo po njih ali premažemo s čopičem. Možnosti izbire barv in kombinacij so neskončne.


Pomembno je, da pri nanašanju glazure najdemo ravnovesje. Če ne nanesete dovolj glazure, ta ne bo popolnoma pokrila keramike in če nanesemo preveč, bo glazura odtekla s keramične skodelice ali jo preveč obtožila.


7. STOPNJA - KONČNI IZDELKI (KERAMIKA)


Na tej stopnji se zgodi čarovnija. Glazure na izdelkih se stopijo, ustvarjajo čudovite barve in vzorce. Čakanje na rezultate glazur, je zelo vznemirljivo.


Končno žganje je mogoče izvesti na različne načine. Če kurimo na plin ali elektriko, je najpomembnejša stvar, ki jo moramo vedeti, temperatura. Glede na glazure in glino, ki jo uporabljamo, izberemo temperaturo, ki je za izbrano glino in glazure primerna.

Po končani peki in ohlajanju peči je čas, da izpraznimo peč in si ogledamo lepoto ustvarjanja.

Zanimivo je tudi žganje v ognju.

54 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page