top of page

GLINA KOT MEDITACIJA IN VPLIV NA STRES

Updated: Jul 27, 2022

Povezava meditacije z glino morda ni prva stvar, ki vam pride na misel, ko se sproščate. Vendar, ko natančno pogledamo obe dejavnosti, postane očitno, da sta sposobni delati v popolni harmoniji. Razlog za to je bolj preprost, kot ste si morda predstavljali.

Da bi to razumeli, moramo pogledati, kako je mogoče oba pristopa uporabiti neodvisno za lajšanje stresa, ker bo potem bolj smiselno, zakaj bi ju res morali združiti.


“Pod prsti začutiš strukturo gline, zavohaš zemljo in tvoj um se sprosti. ”

Že dolgo velja, da je ustvarjalnost čudovit način za lajšanje stresa. Spodbuja um, da se osredotoči na nekaj drugega, kot so skrbi in vznemirjenost. Če natančno pogledate terapijo proti stresu po vsem svetu, boste opazili, da je likovna terapija zelo razširjena prav zaradi pozitivnih rezultatov, ki jih lahko ustvari za tiste posameznike, ki sodelujejo.


Kot da bi se težave stopile v ozadju, ker jim možgani na tej točki ne dovolijo, da pridejo v ospredje. Ste "v trenutku" in to je odlično stanje duha. Lončarstvo je čudovit primer tega pristopa v akciji. Vaš um se mora osredotočiti na nalogo; od ustvarjanja ideje v mislih, priprave gline, obdelave gline in čutenje ob tem, ter na koncu uresničitev vaše ideje.



Kako ima glina tako pozitiven vpliv na možgane?


Če se osredotočite na nekaj, kot je delo z glino, vam nudi popolno priložnost, da se prepustite nečemu, kar je v bistvu oblika meditacije, znane kot čuječnost. S tem se osredotočite zgolj na tisto, kar je pred vami in zajame vse vidike. Gledate glino, pomislite na teksturo, ki jo začutite v svojih rokah. Gledate svoje ustvarjanje, kako se razvija in ga preučujete z različnih zornih kotov. Dejansko se izgubite v tem, kar ustvarjate, in v tem trenutku nič drugega ni pomembno.


Čuječnost in meditacija imata na splošno številne koristi za telo in um. Znano je, da znižujeta krvni tlak in srčni utrip. To dejanje osredotočanja vašega uma vodi do zmanjšanja tesnobe, pa tudi ravni hormonov in kemikalij, ki jih možgani sproščajo, ko ste pod stresom. Opazite, da se vaš adrenalin začne zmanjševati, ko si dovolite, da se izgubite v kakšni drugi dejavnosti. Samo ustavite se in razmislite o tem za trenutek. Kako lepo bi se vam zdelo, če bi ustvarjalnost privedla do tega, da bi imeli večji občutek duševnega miru, pomešan z resničnim občutkom sproščenosti hkrati. Primerjajte to s tem, kako se vaš um počuti, ko ste pod stresom, in resnično boste razumeli, zakaj je lahko nekaj, kot je delo z glino, tako koristno.


Meditacija z glino vam bo omogočila, da se izrazite skozi ustvarjalnost. Občutek, da si svoboden in da lahko ustvariš vse kar si želiš, je veliko boljši za stanje duha, kot slediti začrtanim navodilom. Karkoli ustvarite, ni treba da je popolno. Pravzaprav ni bistveno kaj naredite, bolj je pomemben proces, skozi katerega greste ob tem. Ustvarjalnost na ta način krepi samozavedanje, saj zagotavlja način sproščanja naših čustev in občutkov, ki se skozi ta proces izražajo.



29 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page